20180321 down sindrom day naslovna

Obilježavanje 21.03.2018. dana osoba sa Sindromom Down

21.3. obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom koji simbolično predstavlja 3 kopije na 21 kromosomu što je karakteristično za osobe sa Down sindromom.

Svaki dan je upotpunjen ljubavlju koju nam naša djeca pružaju, ali i brojnim problemima. Jedan od njih je i nastojanje da djeca s Down sindromom dobiju ono što im prema Konvenciji o pravima djece i pripada, a to je pravo na besplatno obrazovanje.

U Hercegovačko neretvanskoj županiji, za razliku od susjednih županija, djeci s poteškoćama u razvoju nisu omogućeni asistenti u nastavi, koji su im prijeko potrebni. Roditelji su ih primorani sami financirati. Pored asistenta svaka škola bi trebala imati i defektologa, logopeda i psihologa kako bi se djeci pružilo što kvalitetnije obrazovanje.

Obrazovanje bez diskriminacije.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom naša Udruga za Down sindrom Mostar, odlučila je poslati poziv svima koji žele da podrže naše nastojanje da djeca i odrasli s Down sindromom ne budu diskriminirani na bilo kojoj osnovi, a posebno u onom dijelu svog razvoja koji bi im trebao biti najljepši, a to je osnovna škola.

To možete učiniti tako što ćete nam poslati vašu sliku u različitim šarenim čarapama ili ju sami objaviti sa oznakom #ObrazovanjeBezDiskriminacije i #UdrugaZaDownSindromMostar.

Različite šarene čarape označavaju kako smo svi jednaki u različitosti!

Ne zahtijeva puno vremena, a Vaša podrška našoj djeci i nama znači puno.


U nastavku slijedi galerija slika:

 

  20180321 down sindrom day naslovna 2