Prezentacija o provedbi Strategije o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom

Prezentacija o provedbi Strategije o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom 2011. - 2015. godine u FBiH, održana je danas u Mostaru uz potporu Misije OESS-a u BiH, u organizaciji Koalicije udruga Zajedno smo jači u HNŽ i Vlade HNŽ-a. Udruga za Down sindrom je kao član ove koalicije također bila prisutna na prezentaciji.

"Ova strategija predstavlja krucijalni dokument koji će radikalno promijeniti odnos društva i politike prema invaliditetu i osobama s invaliditetom", rekao je pomoćnik federalnog Ministra rada i socijalne politike Dorica Jonjić.

20131205 prezentacija

Akcijski planovi će, po riječima Jonjića, sadržavati konkretne aktivnosti i mjere koje će se nametnuti u idućem razdoblju kao agenda lokalnim zajednicama, pa tako i Vladi HNŽ-a, koje bi u skladu s mogućnostima trebali prilagoditi svoju sredinu potrebama osoba s invaliditetom.

"Prilagođavanje naše sredine osobama s invaliditetom je jako važno da se naši sugrađani osjećaju prihvaćenje u društvu" , rekao je Jonjić dodajući kako osobe s invaliditetom imaju iste potrebe kao i zdravi ljudi i to su principi Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom i ove strategije, prenosi Fna.

Jonjić ističe kako se više nema pravo odlagati rješavanje ovog pitanja, dodajući kako su trenutno na redu izrade akcijskih planova, a ove se godine upravo na tome radi na području HNŽ-a.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom s obzirom na uvjete i nije toliko loše, a u zadnje dvije godine zaposleno je 400 osoba s invaliditetom.

"Za naše uvijte federalni Zakon Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom i Fond za profesionalnu rehabilitaciju zapošljavanja funkcionira jako dobro, a u zadnje dvije godine u Federaciji je zaposleno 400 osoba s invaliditetom. Za 1 000 osoba koje su ranije zaposlene održavamo radna mjesta poticajima koje uplaćujmo njihovim poslodavcima", rekao je Jonjić, koji smatra da se poslodavci trebaju animirati da kreiraju radna mjesta za osobe s invaliditetom, jer im se to isplati.

"Naime, poslodavcima osoba s invaliditetom Fond za profesionalnu rehabilitaciju vraća sve uplaćene doprinose, plus deset posto poreza na plaću, čime je zapošljavanje osobe s invaliditetom za poslodavce povoljnije za 80 posto".

Po riječima glasnogovornika Vlade HNŽ-a Pere Pavlovića, svrha je današnje prezentacije pokretanje dijaloga između vladinih i nevladinih organizacija, usmjerenog na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom kroz uspostavu operativne radne skupine koja će pripremiti županijski akcijski plan za provođenje Strategije, piše Fena.

"Strategija je doba temelj za donošenje lokalnih akcijskih planova iz oblasti invalidnosti" rekla je Jasna Rebac iz Koalicije "Zajedno smo jači" u HNŽ-u.

U HNŽ-u posljednjih godina je fokus stavljen na fenomen invaliditeta, što je uvelike promijenilo i status i prilagođavanje određenih sustava, u različitim segmentima osobama s invaliditetom, koji im omogućava humaniji život i bolji pristup rješavanju njihovih potreba, navela je Rebac.