Rana intervencija kod djece sa posebnim potrebama

Udruga za pomoć i promicanja prava i potreba djece s teškoćama u razvoju Ruku mi daj u subotu je organizirala besplatno interaktivno predavanje i individualno savjetovanje roditelja djece s posebnim potrebama.

Predavanje su vodili stručnjaci s područja rane intervencije, a samo predavanje organizirano je s ciljem informiranja i educiranja roditelja o načinu podizanja razvojnog potencijala svoga djeteta. Nakon predavanja, roditelji su imali priliku za individualno savjetovanje i procjenu razvojnog potencijala djeteta u prostorijama Udruge.

20131221 rana intervencija 1

Ispred Udruge Ruku mi daj događaj su inicirale i pripremile Blanka Gilja mag.rehab.educ. i Irina Pandža. mag.logoped. Predavanje i stručno savjetovanje su vodili stručnjaci:

- prof.def. Ines Čukelj, specijalist rane intervencije, Claritudo d.o.o.

- prof. logoped-defektolog Sandra Subašić, Claritudo d.o.o.

- prof.def. Vedrana Vučković, ABA praktičar, Centar za autizam Zagreb, ustrojbena jedinica Split.

Budući da odstupanja od uredne razvojne linije mogu biti veoma raznolika, kao i roditeljske reakcije na njih, rana se intervencija sastoji od različitih usluga koje se pružaju koordinirano kako bi djetetov razvojni ishod bio najbolji mogući, a roditeljima se povratio osjećaj sigurnosti i snalaženje u novim, neželjenim okolnostima.

20131221 rana intervencija 2

Usluge rane intervencije su multidisciplinarne i pružaju ih stručnjaci iz područja edukacijsko - rehabilitacijskih znanosti, prvenstveno profesori logopedi i profesori defektolozi (rehabilitatori), na početku u suradnji s liječnicima, fizioterapeutima, radnim terapeutima, a kasnije s odgojno obrazovnim djelatnicima.

Udruga Ruku mi daj će kroz provedbu aktivnosti, koje u ovom trenutku nisu zastupljene na našem lokalnom području u dovoljnoj mjeri, pomagati djeci s posebnim potrebama i njihovim roditeljima.