Uvjeti na Logopediji su ispod nivoa i opasni po život djece koja nemaju drugog izbora

"Uvjeti za rad su užasni. Ovo se ne može nazvati uvjetima, stanje je ispod nivoa i opasno po život, djece, ali i djelatnika ove službe", rekla je za Bljesak.info Ivana Šimić, logoped u službi za psihofiziološke i govorne poteškoće.

Naime, ova služba je jedino mjesto u našoj županiji, ali i šire, koje pruža multidsciplinarnu dijagnostiku i rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju. Na ovom odjelu trenutno rehabilitaciju pohađa između 400 i 500 djece sa intelektualnim teškoćama, cerebelarnom paralizom, autizmom, psihofizičkim i govorno-jezičnim poteškoćama, slušno oštećene djece, ali i djece urednog razvoja s odstupanjima u pojedinim segmentima.

20140201 logopedija 1

Ova služba je smještena u dotrajalom objektu, točnije drvenoj baraci izgrađenoj 70-ih godina, koja je nakon nedavne elementarne nepogode znatno oštećena.

"Krov nije podnio snijeg koji je pao prije nekoliko godina, krov barake se počeo urušavati, djelovi krova otpadaju, a u unutrašnjost su postavljene potporne grede, tako da ovaj objekt više sliči nekom gradilištu. Kada pada kiša, krov prokišnjava, curenje ide u instalacije, gdje su npr. sijalice, te u sekundi može izbiti požar, a ova baraka izgorjeti. Krov je azbestni, kada se sve osuši djeca opet udišu te čestice. Stručnjaci su nas upozorili da su ovi uvjeti smrtonosni za djecu, kao i djelatnike koji tu rade", ispričala nam je dr. Šimić o užasnim uvjetima na odjelu za najosjetljiviju populaciju našeg društva.

Roditelji većinom ističu kako su zadovoljni radom stručnog tima u ovoj službi, ali užasnuti uvjetima u kojima njihova djeca moraju raditi, no kako kažu, drugog izbora nemaju.

"Zadovoljan sam uslugom koju moje dijete prima, ali uvjeti u kojima rade i liječnici i djeca je užasno, to nisu ljudski uvjeti, djeca sjede na, doslovno, kafanskim stolicama, ali drugog izbora nemamo", rekao je za Bljesak.info Igor Ledić, jedan od roditelja dijeta sa Down sindromom, koji na terapiju ide na ovaj odjel. Ledić je istaknuo kako bi za djecu bilo poželjno i povećanje satnice, jer zbog malog broja osoblja djeca nemaju dovoljan broj termina za vježbe i terapije, što šteti razvoju djeteta.

20140201 logopedija 2

Djelatnici ove službe već dugo vremena apeliraju na premali broj djelatnika, s obzirom na broj djece koja se liječe na ovom odjelu, pa su liste čekanja i do 6 mjeseci. Trenutno na ovom odjelu radi devet djelatnika, pet logopeda, dva psiholog, jedan defektolog i jedan radni terapeut.
"Djeca vrlo teško dolaze na tretman uopće, nedostaje skoro pa ovoliko djelatnika koliko imamo trenutno, a pokrivano cijelo područje HNŽ, specifična smo služba i jedini pružamo određene usluge pa nam stižu pacijenti iz drugih županija. Liste čekanja i malo termina za rad s djetetom može uvelike naštetiti djetetu i njegovom razvoju. Npr. dijete koje muca, redovitim vježbama bi se njegov problem mogao riješiti, no za 6 mjeseci čekanja stanje se može pogoršati, ovo su samo najlakši poremećaji, pa možete zamisliti kakve posljedice to može ostaviti na djecu koja su primorana čekati", ispričala nam je Šimić.
Roditelji nezadovoljni prostorim uvjetima u kojima se njihova djeca rehabilitiraju pokrenuli su aktivnosti u suradnji s Domom zdravlja Mostar i KBC u Mostaru, za izgradnju novog centra, koji bi prostorno i kadrovski trebao zadovoljavati potrebe rehabilitacije djece koja koriste postojeću službu.

Udruga Pužnica, koju su osnovali roditelji djece s kohlearnim implantom (umjetna pužnica) je 2010. godine uz pomoć prijatelja izradila novi idejni projekt prilagođen novoj lokaciji na ime Doma zdravlja Mostar ishodila lokacijsku dozvolu, izradili izvedbeni projekt i dobili urbanističku suglasnost.

"Prilikom izrade idejnog projekta vodili smo računa o smjernicama dobivenim u razgovorima sa djelatnicima Službe, a imajući u vidu i objekte slične namjene u okruženju. Vodilo se računa o tome da pacijenti u kolicima imaju nesmetan pristup objektu, dovoljan broj parking mjesta, park s odgovarajućim mobilijarom. Pošto se svakim danom pojavljuje potreba za širenjem lepeze usluga ove službe, previđena je i mogućnost nadogradnje objekta", rekao je za Bljesak.info Vladimir Džidić, iz ove Udruge.

Prva faza novog objekta je završena 2011. godine čime su izvedeni građevinski radovi projektna dokumentacija …, a godinu poslije završeni su radovi druge faze gdje je istražena bušotina koja pokazuje kako na tom prostoru ima dovoljna količina vode kako bi se mogao preprojektirati način grijanja i hlađenja objekta koji će djelovati energetski efikasno.

Da bi se ova zgrada završila u potpunosti, nedostaje 790.154,714 KM, a po trenutnom stanju završavanje ovog objekta je nužno, jer tu se liječe djeca koja su zbog različitih invaliditeta u nemogućnosti sama se izboriti za svoje mjesto pod nebom pa im je razumijevanje i pomoć sve šire društvene zajednice neophodna.

"Apeliram na kompletno društvo od gospodarstvenika, politike, običnih pojedinaca, jer ovo je jedino mjesto koje pruža multidisciplinarnu rehabilitaciju djeci sa svim govorno jezičnim i psihofiziološkim poteškoćama. Novci se rasipaju na puno strana, a treba se povesti računa o odljevu novca, gdje i kome ide, koliko ljudi i gdje radi, jer ovoliki broj djece i usluga ne pruža nitko i nigdje, a otvaranje ovog objekta uvelike će pomoći našim pacijentima", pozvala je dr. Šimić.

bljesak.info

1.2.2014