Zapošljavanje osoba s invaliditetom - Kampanja „5 do 12“ - 10.04.2020.

 U nastavku Vam donosimo priopćenje za javnost povodom kampanje "5 do 12", a koja ima za cilj dizanje svijesti javnosti o pravu osoba sa invaliditetom na rad i zapošljavanje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:


20200410 power

Sarajevo/Bar, 07.04.2020.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom - Kampanja „5 do 12“
#EU4YourRights

Zahvaljujući potpori Europske unije, Caritas BiH s partnerskim organizacijama realizira kampanju pod nazivom "5 do 12" (pet do dvanaest) koja će trajati od 07.04. do 30.04.2020. godine, a ima za cilj podići svijest javnosti o pravu osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje. Kampanja će se sprovoditi u sklopu projekta POWER koji za cilj ima pružiti nove mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osobama s invaliditetom.

Istraživanje o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom (OSI) koje je realizirano u sklopu projekta POWER pokazuje da unatoč postojećim usvojenim zakonskim i normativnim okvirima u BiH i Crnoj Gori još uvijek veliku prepreku u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom čine predrasude i sterotipi. Zbog toga je potrebno dodatno raditi na unapređenju institucionalne zaštite od diskriminacije osoba s invaliditetom, kao i podizanju svijesti kod ove populacije o njihovim pravima i mogućnostima. Da je stanje ozbiljno i da je već "5 do 12" potvrđuje i istraživanje čiji rezultati pokazuju da skoro polovina ispitanih osoba s invaliditetom smatra da je osnovni razlog nezaposlenosti mišljenje kako poslodavci neće ili ne žele zaposliti OSI.

U okviru kampanje kreirana je web platforma POWER - Zaposli OSI koja će osobama s invaliditetom, ali i poslodavcima ponuditi informacije o mogućnostima zapošljavanja. Stranica nudi informacije o zakonskim procedurama, natječajima, daje mogućnost registracije osoba s invaliditetom koje traže posao, povezivanje poslodavaca i tražitelja posla, kao i niz drugih korisnih informacija poput elektronskog pretraživača organizacija osoba s invaliditetom ili materijala za razvoj karijere.

U okviru kampanje "5 do 12" koja će se realizirati u BiH i u Crnoj Gori emitirat će se i kratki video spot koji će na vjerodostojan način ukazati na potrebu poštivanja ljudskih prava, s naglaskom na pravo osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje.

Kampanju će pratiti i promotivni materijali kako bi se što veći broj građana Bosne i Hercegovine i Crne Gore upoznao s pravima osoba s invaliditetom. Materijal je dostupan na web stranici Caritasa Bosne i Hercegovine (www.caritas.ba).

Pozivamo sve medije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori da pruže potporu u realizaciji ove društveno korisne kampanje objavom nekog od kreiranih materijala za ovu kampanju.

Kampanja je jedna od aktivnosti projekta POWER - Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Projekt POWER financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Za više informacija, molimo kontaktirajte:
Josip Milanović, PR Officer
Telefon: +387 63 43194,
E-mail: josip.ncm (at) gmail.com


20200410 power 2