Znaš li šta je ljubav?

Znaš li šta je ljubav, i hrabrost, i prijateljstvo? Vidi, sad ću ti objasniti. Kad se jedan otac Igor priprema za operaciju srca svoga sinčića, a otac je malog anđela sa Down sindromom. Kad ti se nasmijana javi jedna prelijepa Marija, a majka je princeze sa Down sindromom koja je jedina na svijetu zasjenila majčinu ljepotu. I ne pričaju o sebi. O svom životu. Teškoćama s kojima se suočavaju u okolini, birokraciji, u svakodnevici. Nego ti pričaju o njoj. Svojoj prijateljici, Marijani, heroju i suborcu iz Udruge za Down sindrom iz Mostara.

Ne poznajem je, a vidim je. Iz Igorovih riječi izranja žena stijena. Tvrdoglava ratnica, a kakva bi i bila nego takva, kao član Oružanih snaga BIH. Mama tri kćerkice, od kojih je najmlađa, Barbara, rođena s trisomijom 21. Znaš ona čarobna brojka koja označava unikate...suviše vrjednija bića da bi bili isti kao svi mi. Što ih nebo označi brojem i kaže - "Evo, idi dole i budi svjetlost, budi radost gdje god dođeš."

Marijana je zato čitavu sebe posvetila svom unikatu, Udruzi, svim sličnim malim anđelima i obitelji. To je ona ljubav koja nadrasta moguće, toliko da od te sebe daš sve ono što i ne postoji, ali odnekud ćeš izvući snagu, samo da svojim rukama kao magijom učiniš njihov život ljepšim, zabavnijim, kreativnijim, ni po čemu drugačijim od života ostale djece. I tu negdje između vječne borbe za druge, priča mi Igor, otkrila je da sama boluje od karcinoma. Marijana se trenutno nalazi u KBC Mostar na odjelu Neurologije. Ima svu ljubav svojih djevojčica i nepresušnu podršku supruga Marka. Ali nema vrijeme i nema novac. Lijek Zelboraf 240 mg od kojeg se odlično oporavlja, košta za mjesec dana 20-25 tisuća maraka. Ne želi novčanu pomoć Udruge, jer i sada, kao i uvijek, male anđele i njihove potrebe stavlja ispred sebe.

Ovaj post je ovdje da vas zamoli da ispričate priču o Marijani onima koji mogu pomoći. Ako sami možete pomoći, onda ovo pričam upravo vama. Ovo pričam našoj bijednoj državi za čiju sigurnost ratnica Marijana živi i predano radi. Šta činite zemljo, institucije, zdravstvo, političari, cjelokupni sustave kad se bori, umire i odlazi jedan od nas? Jedan od najboljih? Onaj član koji je osovina svoje obitelji, zajednice, Udruge? Znači li išta Marijana Galić u našim životima? Njezinom životu je potrebno samo da je čujemo. Da čujemo njezin uvijek pozitivni glas koji nikad ne odustaje. Koji je pogonsko gorivo trima curicama i sva ljubav svome mužu.

U ovom trenutku mi smišljamo poklone za Božić, svjetlucavu obleku za Novu godinu. Jedan Igor sprema sina na operaciju srca, jedna Marija svojoj Marti s Down sindromom plete pletenice, i ne misle na sebe, nego na svoju prijateljicu Marijanu. Jer negdje u ovom trenutku, u sivoj sobi na Bijelom Brijegu jedna Marijana se grčevito bori da izdrži, za svoj kvartet lica istkanih od ljubavi. Nemoj stajati ukipljen. Možemo joj pomoći. Možemo vratiti njihovu mamu i suprugu u svijet koji bez nje ne funkcionira. Koji je bez nje brod bez kompasa i postojanje bez smisla.

Martina Mlinarević Sopta

10.11.2014

----

Pomoć je moguće dostaviti na račun UniCredit Banke: 3381002507426742, Marijana Galić, devizni račun: 45520837100 (na ime Marko Galić; IBAN: BA 393381302845273944 – SWIFT : UNCRBA22), te putem humanitarnog broja ; 092 890 862 (Eronet mobilni i fiksni korisnici)

Za sve ostale informacije obratite se na telefon Udruge 00387 63/299-956.